Contact

Gildefeesten Soest
Locatie De Blaak:
Ferdinand Huycklaan, Soest
Meer informatie huisregels

Sponsoren

Al onze sponsoren

Koningsbal/teermaaltijd Gilde

donderdag 22 augustus om 19:00 uur

Een van de alleroudste tradities binnen ons Gilde is het teren. Het gilde bezit al eeuwenlang land dat verhuurd wordt en van oudsher werd die pot verteerd als die voldoende gevuld was. Daar konden meerdere jaren tussen zitten, maar soms werd er zelfs jaarlijks geteerd in het café. De laatste eeuw en zeker sinds de heropbloei in de jaren 60 van wordt echter in een vast stramien om de vier jaar geteerd.
Alle Gildeleden en –vrienden worden dan met hun partners uitgenodigd in de Gildetent aan tafel te gaan. Dat gaat uiteraard op basis van inschrijving, degenen die zich opgegeven hebben, krijgen hun toegangskaarten thuis. De tent is zo ingericht dat er met 600 gasten gegeten, gedanst en/of geluisterd kan worden naar muziek van o.a. het Gildekorps en de band Seven Days Music.

Voorafgaand aan de teeravond/Koningsbal wordt het koningspaar door het gildekorps van hun huis opgehaald. Daar wordt de tijd genomen om een feestelijke presentatie te verzorgen gevolgd door een informeel samenzijn. Na aankomst komst bij de feesttent zal het gildekorps het koningspaar op een feestelijke manier naar hun plaats nabij het podium in de feesttent begeleiden. Uiteindelijk zijn zij het middelpunt van deze avond, waarin ook ruimte gemaakt wordt voor de vaste rituelen van de ledenavond, zoals het herdenken van de overleden gildeleden, maar ook de installatie van nieuwe gildebroeders, zodat ze ook aan het Koningsschieten mogen gaan deelnemen. Die installatie gebeurt nog op basis van het draaiboek uit de 16e eeuw: het afleggen van de Eed van Trouw met een hand aan het vaandel en het overhandigen van een kaars aan de vertegenwoordiger van de geestelijke overheid. Daarnaast zijn nog enkele verrassende momenten te verwachten.
De avond wordt gelardeerd met heerlijke gerechten van Antonio van den Hengel en gebroeders Ott en hun teams.

Aansluitend zal de avond in informele sfeer met gezellig entertainment van Seven Days Music voortgezet worden, waarbij de voetjes zeker van de vloer zullen komen. Het hoofddoel van de avond is natuurlijk het “ontmoeten”. Eventuele zorgen van thuis aan de kant, het is feest, zoals de gildeleden al eeuwen in onderling verband vieren.Bouwbedrijf De bruin putten en R. Kok Kraanverhuur Soest