Contact

Gildefeesten Soest
Locatie De Blaak:
Ferdinand Huycklaan, Soest
Meer informatie huisregels

Koningsschieten

zondag 25 augustus om 13:00 uur

Een jubileum dit jaar. Voor de 60ste maal in successie gaan gildebroeders deze middag strijden om het Koningschap. In 1960 werd eenvoudig begonnen met een geweer dat moest worden aangelegd op een schilderstrapje. Anno 2019 is er al vele jaren sprake van een hoogwaardige schietaccommodatie die voldoet aan alle wet- en regelgeving.

In al die jaren hebben niet minder dan 50 verschillende gildebroeders de titel “Gildekoning Soest” verworven. Ze zijn allemaal te herkennen aan hun koningssjerp. Zij, en met hen vele tientallen andere gildebroeders, kijken er al een heel jaar reikhalzend naar uit: het Koningsschieten. Voor de meeste gildebroeders is dit – na vaak jaren teleurgesteld te zijn – weer een nieuwe kans. Want Gildekoning worden, is iets wat vele gildebroeders nastreven. Wellicht dat het thuisfront daarbij een actieve rol speelt, want welke partner wil nou niet een jaar Koningin zijn en meegaan met de diverse activiteiten van het gilde.

Al ver vóór de start van de inschrijving voor het Koningsschieten, stromen de gildebroeders de gildetent in en zoeken contact met vrienden en familieleden om gezamenlijk in te schrijven. Steeds meer hebben hierbij een voorkeursnummer, omdat ze verwachten met dát nummer de kans op het Koningschap te vergroten.

De ceremonie rondom het Koningsschieten start om 13.00 uur. De stoet met het Gildekorps en vertegenwoordigers van de wereldlijke en kerkelijke overheid vertrekt dan vanaf de tent richting het middenterrein. Daar zal de huidige Gildekoning, Toon van Doorn Sr., afstand doen van zijn Koningschap, doordat bij hem de Koningsmantel wordt afgenomen.

Aansluitend verzamelen de gildebroeders zich rondom de schietbomen, waar de vogel gevrijwaard wordt van boze geesten door schoten van de burgemeester en pastor. Nadat de kop, vleugels en de staart van de koningsvogel eraf zijn geschoten , begint de echte strijd om het Koningschap. Naar verwachting zal rond 16.00 uur het laatste stukje van de Koningsvogel naar beneden vallen en is de naam van de Gildekoning 2019 bekend.

De nieuwe Gildekoning en zijn partner worden vervolgens door het gildekorps opgehaald voor de huldiging. Hij loopt over het vaandel en krijgt de koningsmantel omgehangen, een huldeblijk waarmee hij gepresenteerd wordt aan het talrijke publiek op het terrein en in de feesttent.Bouwbedrijf De bruin putten en R. Kok Kraanverhuur Soest