Gildefeesten 2021 “in de bubbel”.

Door: Anonymous | Publicatie: 18/6/21 10:06 pm

De Gildefeesten zullen in coronajaar 2021 in de “openlucht” plaats vinden. De feestavonden zijn dit jaar helaas geen haalbare kaart, aangezien deze een te groot beroep doen op de hulpdiensten. Het gilde wil die dit jaar uit respect voor hun aanhoudend zware belasting zoveel mogelijk ontzien. Het feestterrein de Blaak zal op zaterdag 28 augustus (Volksfeest) en zondag 29 augustus (Trefpunt Blaak) wel de plek zijn waar naar verwachting duizenden mensen elkaar overdag en in de vooravond treffen op de grootste Soester reünie aan het begin van de nazomer.

Het Groot Gaesbeeker Gilde had in de middeleeuwen als taak het beschermen (be-schutten) van het toenmalige dorp Soest. De maatschappij is sterk veranderd, maar door de eeuwen heeft het gilde zijn beschermende taak steeds aangepast aan de tijd en daarbij staat veiligheid nog steeds hoog in het vaandel. Dat gevoel van veiligheid is in dit coronatijdperk weer belangrijk geworden voor veel mensen en het gilde voelt hierin zeker een taak. Bij de voorbereiding van de Gildefeesten is dit steeds een voornaam thema geweest omdat wij de gevoelens van de Soesters, onze achterban, willen respecteren. Velen voelen zich ondanks vaccinatie en sterk verbeterde besmettingscijfers nog steeds niet comfortabel in grote massa’s en zeker niet in een dampende feesttent, waar ze voorheen mogelijk juist zo van genoten.

Ondanks de positieve ontwikkelingen van de coronacijfers heeft de organisatie nog steeds te maken met landelijke maatregelen. De 1,5 meter afstand verplichting past niet bij de aard van het evenement, dat maakt op dit moment coronatoegangscontrole verplicht om die maatregel niet te hoeven handhaven. Dat betekent reservering vooraf en het kunnen tonen van een vaccinatie-, herstel of testbewijs bij toegang tot de Blaak. Het maakt een spontaan bezoekje aan het gildeterrein wat lastiger, maar zorgt er wel voor dat iedereen zich daarna zo veilig mogelijk kan voelen in de zo gecreëerde “Gilde-bubbel”. Zo kan men elkaar weer als vanouds treffen op het gildeterrein waarop de reeds gebruikelijke terrassen nog meer uitgebreid zullen worden om iedereen de ruimte te kunnen bieden, die men verkiest.

Al jaren zijn het Volkspaardenfeest en vooral de Volksspelen echte trekkers op de zaterdag waar veel deelnemers maar vooral veel publiek op af komen. Het Koningsschieten is een ware Soester reünie op de zondag en op beide dagen zijn er diverse kinderactiviteiten en schietwedstrijden. Beide dagen worden uitbundig afgesloten met een muziekfeest wat normaal om 18.00 stopt, omdat alles in gereedheid gebracht moet worden voor de feestavond. Dit jaar zal op uitgebreide terrassen in de frisse lucht enkele uurtjes langer doorgefeest kunnen worden en dat zal minstens zo veel sfeer geven. Voorafgaand aan dit weekend is het Wandelweekend, in de tussenliggende week mogelijk ook de recreatieve fietstocht van Tempo en de Gildeloop georganiseerd door AV Pijnenburg.

Zo denkt de organisatie een evenement te creëren waarin voldoende aandacht is voor veiligheid, waardoor zo weinig mogelijk mensen zich buitengesloten hoeven te voelen en daarmee het gevoel van saamhorigheid een zo groot mogelijke kans krijgt. In de komende periode zal in het programma nog meer duidelijkheid komen.