Koningsschieten

Koningsschieten

De historie van het Gilde schrijft voor, dat elk jaar op de laatste zondag van augustus de leden wedijveren om het Koningschap. De leden schieten op een houten vogel, die bovenop een paal bevestigd is.

Het schot dat de vogel uit de boom doet vallen is het winnende schot en na overleg door het bestuur wordt deze schutter gefeliciteerd met het Koningschap voor dat jaar.

Een eer die alle leden kan toekomen, oud, jong, geboren of niet geboren Soester, man of vrouw, sinds de statutenwijziging mogen meer mensen zich als lid aanmelden en is de diversiteit des te groter. Zou het dit jaar gebeuren, dat één van de nieuwere leden het Koningschap verwerft?

De leden hebben allemaal een nummer (voorkeuren kunnen worden opgegeven), maar nummer 1 komt toe aan de Koning van het afgelopen jaar, hij (nu nog) lost het eerste schot, gevolgd door de burgemeester en de pastor/pastoor die de gildedienst die ochtend heeft geleid. Daarna gaat het echte werk van start. Naarmate de middag vordert, stijgt de spanning en volgen de oeh’s en aahh’s elkaar steeds sneller op. Bij grote neerdalende stukken hout volgt applaus en gejoel. Het aantal belang- stellenden dat een nekverrekking riskeert neemt in de loop van de middag ook fors toe, waardoor het veld, als het winnende schot eenmaal valt, meer weg heeft van een goed gevulde leverworst als van een open veld. Maar zoals de Engelsen zeggen: ‘the more the marrier’.

Halverwege dit schieten volgt er nog een optreden op het gildeterrein van het gildekorps, een steevast indrukwekkend spektakel, zowel voor mensen voor wie het gilde nieuw is, als voor mensen die doorgewinterde gilde-fans zijn.

Het Koningschieten is hét element, waar de Gildefeesten op en omheen gebouwd zijn, dus geniet je van diverse activiteiten, dan mag je dit beslist niet missen. De Blaak is op zondagmiddag ‘the place to be’. Tot de 25e augustus!

Kijk live mee met het Koningsschieten.