Jurgen de Bruin Gildekoning 2023

Door: Anonymous | Publicatie: 28/8/23 9:41 am

Zondagmiddag 27 augustus was een van de onderdelen van de jaarlijkse Gildefeesten, voor het Groot Gaesbeeker Gilde een jaarlijks hoogtepunt, de strijd om het Koningsschap van het Soest.
Aan de strijd deden 103 gildeleden mee. Dit jaar bevonden zich onder de deelnemers voor de eerste maal 19 dames.

Rond 16.40 uur was de nieuwe Gildekoning 2023 bekend. Met 379ste schot kwam het laatste stukje van de vogel naar beneden. Jurgen de Bruin was daarmee Gildekoning 2023 geworden en zal het Soester Gilde bij vele gelegenheden vertegenwoordigen.

Op het gildeterrein De Blaak heeft hij de Koningsmantel omgehangen gekregen nadat hij eerst de eer had om over het gildevaandel te lopen. Daarbij was het voltallige college van Soest aanwezig. Na de eerste huldiging op het terrein werd hij rond geleid door de overvolle feesttent. Vele duizenden bezoekers waren getuige van het moment dat het laatste schot werd afgevuurd en de nieuwe Gildekoning bekend werd.

Met zijn 33 jaar heeft het Soester Gilde weer een jonge koning, In het dagelijks leven werkt hij bij de gemeente Wijk bij Duurstede als Specialist Vastgoed.

Aan de vooravond werd hij thuis opgehaald door het gildekorps alwaar ook aan hem en zijn partner Esmee hulde werd gebracht.

In de aanloop naar het Koningsschieten werd ook geschoten op de prijzen. Wie de kop, rechter vleugel, linker vleugel dan wel staart eraf schoot ontving resp. 1ste, 2e, 3e dan wel 4e prijs. Omdat er op 2 vogels hiervoor werd geschoten, waren er per vogel prijzen beschikbaar.

Bij de blauwe vogel werden de prijzen resp. toegekend aan Robin Spijker. Frank Witkamp, Henk Pronk en Edwin de Boer.
Bij de rode vogel waren de winnaars resp. Dorienke Hartman, Ton Hartman, Toon van der Linden en Thijs van den Hoff.