Contact

Gildefeesten Soest
Locatie De Blaak:
Ferdinand Huycklaan, Soest
Meer informatie huisregels

Sponsoren

Al onze sponsoren

Oud-Koningenkampen

zaterdag 25 augustus 2018 om 12:30 uur

Het schieten om het Koningsschap door de gildebroeders is de basis geweest voor de jaarlijkse Gildefeesten zoals wij deze nu kennen. Alhoewel in de Caert uit 1560 reeds beschreven is de traditie van het Koningsschieten na eeuwenlange absentie pas sinds 1960 weer een onderdeel geworden van het activiteitenprogramma van het Groot Gaesbeeker Gilde.
Dit jaar wordt dus voor de 59ste keer geschoten om het hedendaagse Koningsschap. Inmiddels hebben 49 gildebroeders de titel van gildekoning verworven. Op de zaterdagmiddag voorafgaand aan het Koningsschieten treffen de oud-Koningen elkaar onder de schietbomen voor het Oud-Koningenkampen.

Dat is altijd een bijzondere ontmoeting en strijd, die vaak nog fanatieker wordt gestreden dan het Koningsschieten. Het is nl. inmiddels een echte vriendenclub geworden. Ook op andere momenten voelen zij zich met elkaar nauw verbonden. Ze delen samen lief en leed.

Nadat ze zich uiterlijk om 12.30 uur hebben gemeld bij wedstrijdleider Martin van den Heuvel en daar zijn ingeschreven, wordt door loting de volgorde van het schieten bepaald. Voordat het eerste schot wordt gelost, is er nog even tijd voor een groepsfoto met in hun midden ook de regerend gildekoning, Martijn van Dijk. Inmiddels heeft elke deelnemer ook consumptiebonnen in de pot gedaan, zodat ze de middag tijdens de wedstrijd niet op een droogje hoeven te zitten of staan.
De vraag is wie Peter Kuijer dit jaar zal opvolgen als Koning der Koningen. Dat zal na een dan wel anderhalf uur wel bekend zijn. Want de ervaring leert dat dan de houten vogel zich wel gewonnen weet en het laatste stukje naar beneden is gekomen.

Iedereen is van harte uitgenodigd om even naar deze strijd te komen kijken. Het is altijd wel een bijzonder schouwspel.Bouwbedrijf De bruin putten en R. Kok Kraanverhuur Soest